Zwijsendelegatie FAMUN in Amersfoort

Zwijsendelegatie FAMUN in Amersfoort

Geplaatst op: maandag 17 februari 2020

‘Shaping the world of tomorrow’ is het thema van de Farel Academy Model United Nations (FAMUN) 2020.

Meer dan 300 leerlingen, met 39 verschillende nationaliteiten, waren afgelopen weekend naar Amersfoort gereisd om daar vier dagen lang de werkorganen van de Verenigde Naties na te bootsen en met elkaar in debat te gaan over mondiale vraagstukken en actuele problemen. Onder hen waren ook 10 leerlingen van het Zwijsen College.

In de weken voorafgaand aan de conferentie hebben zij zich verdiept in de landen die zij vertegenwoordigden en in de stellingen waarover zij binnen hun commissie zouden sparren. Van tevoren was het voor de nieuwe deelnemers wel even spannend. Hoe verloopt zo’n weekend? Hoe moet je debatteren in het Engels? Wat voor gastgezinnen waren ons toebedeeld? Gelukkig konden de meer ervaren leerlingen deze vragen goed beantwoorden, helpen met de voorbereidingen en zo de zorgen wegnemen. Eenmaal aangekomen in Amersfoort waren alle leerlingen direct enthousiast. Halverwege de eerste dag werden er al allerhande andere conferenties geopperd om te bezoeken.

Het was een weekend waarin veel is geleerd, zowel wat betreft kennis als vaardigheden. De leerlingen zijn beter op de hoogte van de internationale verhoudingen tussen de verschillende lidstaten van de Verenigde Naties, over gesloten verdragen en over de milenniumdoelen. Ze weten alles van de regels binnen een debat en het opstellen van resoluties. Daarnaast hebben ze een uitdagende spreekworkshop gevolgd en geluisterd naar speeches van de burgemeester van Amersfoort en professoren van verschillende universiteiten. Maar het weekend stond niet alleen in het teken van hard werken en veel leren. De leerlingen hebben ook leeftijdsgenoten van over de hele wereld ontmoet, zijn samen uit eten geweest en hebben samen gefeest. Dat is misschien het meest waardevolle van allemaal, omdat het de kinderen stimuleert om zich te verdiepen in andere culturen en ideeën.
Kortom: het weekend was leerzaam en leuk en de leerlingen zijn nu al op zoek naar de volgende MUN!