Vanaf maandag 5 oktober mondmaskerplicht

Vanaf maandag 5 oktober mondmaskerplicht

Geplaatst op: vrijdag 02 oktober 2020

Voor alle medewerkers en leerlingen stellen we vanaf maandag 5 oktober 2020 het dragen van een mondmasker verplicht in de openbare ruimtes en als mensen zich verplaatsen.

Dit heeft de directie van VO Veghel in samenspraak met de MR besloten.

Het masker mag even worden afgenomen als er moet worden gegeten of gedronken, op voorwaarde dat de drager dan stilzit of stilstaat. Tevens geldt het verplicht dragen van een mondmasker in de praktijkvakken op momenten dat er geen anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. De leraar zal dit aangeven.

Ouders, gasten, leveranciers en andere bezoekers
Ook voor ouders, gasten, leveranciers en anderen die de school bezoeken stellen we het dragen van een mondmasker verplicht bij het betreden van het gebouw en als zij zich verplaatsen.

VO Veghel volgt het overheidsadvies
In het voortgezet onderwijs geeft de overheid een dringend advies om buiten de les mondkapjes te dragen. Dit geldt in alle situaties waar de 1,5 meter tussen leerling en leraar niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula’s. In klassikale lessituaties waarin leerlingen zitten kan het mondkapje af.

Het dringende advies geldt ook bij beroepsgerichte vakken en de praktijkvakken wanneer geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Scholen in het voortgezet onderwijs beslissen zelf of een mondkapje verplicht is. Dit stellen ze vast in het leerlingenstatuut en arbeidsvoorwaarden, waarmee de medezeggenschapsraad moet instemmen. Dat hebben wij gedaan en VO Veghel kiest er dus voor het dragen verplicht te stellen om de veiligheid voor allen zoveel mogelijk te waarborgen.

Mondmaskers als aanvullende maatregel
Het dragen van mondkapjes is nadrukkelijk een aanvulling op de basisregels en geen vervanging daarvan. Het blijft dus van belang om afstand te houden, handen te ontsmetten, in de ellenboog te hoesten en thuis te blijven bij klachten. Daar komt nu tevens bij dat het van belang is het kapje zelf niet aan te raken bij afnemen en opzetten maar alleen de bevestigingselastieken of -bandjes met de hand aan te raken. Verder wordt aangeraden de handen te reinigen nadat het masker is aangeraakt. Daartoe staan in het gehele gebouw desinfecterende gels.

We realiseren ons dat dit het comfort van ons allen niet ten goede komt, maar alles wat we redelijkerwijze kunnen doen om het zo veilig mogelijk te maken, willen we niet nalaten. Wij hopen enorm op jullie begrip en steun in dezen.

De mondmaskers zijn voor iedereen in het gebouw verplicht op de wijze zoals bovenstaand beschreven. Daarnaast adviseren wij onze medewerkers dringend om het spatmasker te blijven dragen voor hun eigen veiligheid op de wijze die we al met elkaar hebben afgesproken. De school zal ook voor medewerkers geen mondmaskers beschikbaar stellen, daar dient een ieder zelf zorg voor te dragen.