Leerlingen voortgezet onderwijs gaan aan de slag met politiek

Leerlingen voortgezet onderwijs gaan aan de slag met politiek

Geplaatst op: maandag 24 juni 2019

In juni zijn er weer politieke jongerendagen in Meierijstad voor leerlingen van het Fioretti en het Zwijsen College.

 

Op maandag 24 en dinsdag 25 juni nemen in totaal 152 leerlingen van het Fioretti College deel en op woensdag 26 juni nemen 100 leerlingen van het Zwijsen College deel aan de politieke jongerendagen. Deze dagen vinden plaats in het bestuurscentrum van Meierijstad, Burgemeester Wernerplein 1 in Sint-Oedenrode.

 

Thema

Het thema is ‘Alcohol & drugs en jeugd’. De leerlingen gaan in gesprek met raadsleden en ambtenaren om tot een concreet voorstel te komen. Ook gaan ze met elkaar in debat. Zo ervaren ze wat het is om een voorstel te onderbouwen en te verdedigen. De dag begint om 9.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

 

Programma

Burgemeester Van Rooij zal om 9.00 uur de dag openen. Aansluitend wordt het thema door een ambtenaar toegelicht en geven raadsleden hun visie. Om 9.30 uur gaan de leerlingen in groepen uiteen om een idee te bedenken en een voorstel te maken. Om 14.00 uur is er een bijzondere commissievergadering.

 

In de commissievergadering presenteren leerlingen hun voorstellen en gaan hierover met elkaar in discussie. Uiteindelijk wordt er gestemd en zal duidelijk worden welk voorstel op de meeste steun kan rekenen. Tot slot maakt de jury, bestaande uit raadsleden, bekend welke groep het beste idee heeft, wie de beste debater is en wie de beste groepsvoorzitter is.