“Het was niet makkelijk, maar we hebben veel geleerd over duurzaam ondernemen én we helpen mensen in Oost-Timor”. Dat zegt één van de leerlingen van het Zwijsen College in Veghel die dit jaar mee doet met de Day for Change Actie. Met een microkrediet starten de leerlingen in groepjes zelf een duurzaam bedrijf. De winst die ze maken komt via Day for Change ten goede aan kansarme ondernemers in Oost-Timor, één van de armste landen ter wereld.
Duurzaam ondernemen
Wat betekent dat eigenlijk, wereldburger zijn? Hoe kun je geld verdienen én goed doen voor mens en planeet? 230 leerlingen in de derde klassen havo en vwo gingen vol verve met deze vragen aan de slag. Best spannend, vooral toen ze hun duurzame ondernemingsplannen mochten presenteren aan een echte ‘kredietcommissie’.
De jury was onder de indruk en zag veel creativiteit, duurzaamheid en ondernemerschap voorbij komen. Prachtige producten van restmateriaal, zoals tassen van versleten spijkerbroeken of kaarsen van oude restjes. Lekker eten met biologische ingrediënten, lokaal, of van groente en fruit dat anders zou worden weggegooid. De plannen werden beloond met een microkrediet van een paar tientjes. Echt geld, waarmee de leerlingen hun plannen konden uitvoeren. Dan gaat het geld rollen en wordt het pas echt leuk!
Een mooie opbrengst en schoolwinnaars
Dat blijkt wel bij de afsluiting van het project. De negen klassen hebben samen een prachtige winst gemaakt van maar liefst €2.160, die ten goede komt aan kleine ondernemers in Oost-Timor. Marjan Duursma van stichting Day for Change heeft het bedrag symbolisch in ontvangst genomen en is onder de indruk van de resultaten. ‘’Ik word heel blij van het ondernemerschap van deze leerlingen. Nadenken over duurzaam materiaalgebruik, afval en inkoop van producten die op eerlijke wijze gemaakt zijn. En dan met de winst een ander vooruit helpen: dat is wereldburgerschap. Daar mogen ze echt trots op zijn.’’
Docente Nicole Demuyt kijkt ook tevreden terug. ‘’Dit project draait om leren door te doen, creativiteit, ondernemerschap, kritisch nadenken en iets bijdragen aan een betere wereld. Precies wat wij belangrijk vinden om mee te geven aan onze leerlingen. En ze vinden het leuk, dat helpt ook”.
Het bedrijfje Pure Pot is tot schoolwinnaar uitgeroepen. Deze enthousiaste ondernemers vulden tweedehands potten met biologische en eerlijke ingrediënten, waar je vervolgens zelf heerlijke chocoladekoekjes van kon bakken. Door goede samenwerking en uitstekende marketing maakten ze ook nog eens veel winst.
Samenwerking met Rabobank Meijerij en Maashorst
In samenwerking met Rabobank Meijerij en Maashorst laat Stichting Day for Change jongeren in de regio op een praktische manier kennis maken met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en geld. Het Zwijsen College is één van de middelbare scholen die het project heeft omarmd. Jaarlijks doen in heel Nederland zo’n 6.000 leerlingen mee. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.