Leerjaar 3 havo & vwo onderneemt duurzaam

Leerjaar 3 havo & vwo onderneemt duurzaam

Geplaatst op: dinsdag 05 juli 2022

Leerlingen uit het derde schooljaar ontwikkelen in groepjes een eigen duurzaam ondernemingsplan, om zo startende duurzame ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen.

Na bijna een jaar uitstel door corona, kon de Day for Change Actie met derde havo- en vwo-klassen doorgaan. Aan dit project doen jaarlijks zo’n 100 scholen in Nederland met circa 6000 leerlingen mee. In het kader van het vak (bedrijfs-)economie ontwikkelen leerlingen in groepjes een eigen duurzaam ondernemingsplan, dat zij ook werkelijk in de praktijk mogen brengen met een microkrediet van Stichting Day for Change. Met de gezamenlijke opbrengst van de bedrijfjes worden startende duurzame ondernemers in ontwikkelingslanden geholpen. Doel is om ook hun de kans te geven om financieel onafhankelijk te worden, omdat zij meestal niet terechtkunnen bij een bank. Leerlingen starten dus bedrijfjes, waarvan de opbrengst gaat naar het opzetten van bedrijven in arme landen. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Docent bedrijfseconomie Thijs Brands: “Vooral het stukje uitvoeren is een waardevolle aanvulling op het gebruikelijke curriculum.”

Deze Day for Change Actie is overigens mede mogelijk gemaakt door StartUp Meierijstad en Rabobank Uden-Veghel, die de gastlessen Duurzaam Ondernemen verzorgden. Rabobank Uden-Veghel sponsorde de actie bovendien. Na een gastles Wereldburgerschap van Lucy Hannen van Stichting Day for Change, een week later gevolgd door een gastles Duurzaam Ondernemen - verzorgd door Ellen van der Eerden (accountmanager MKB Rabobank), Wiliam van Daal (adviseur MKB Rabobank) en Arent van Dijk (StartUp Meierijstad) - konden de leerlingen in groepjes aan de slag met hun eigen duurzame bedrijfsplan.

Dit plan moesten ze vervolgens in een korte pitch bij de Rabobank presenteren aan een heuse jury waarin behalve de Rabobank, Day for Change en de docenten ook de directie van school was vertegenwoordigd. Veel leerlingen vonden dit uiteraard erg spannend, maar gelukkig konden ze na afloop allemaal weer opgelucht op de fiets richting school, mét een microkrediet om hun bedrijfje te starten op zak. Docent bedrijfseconomie Nicole Demuyt: “Ik deed dit jaar voor het eerst mee met mijn klassen, en ik was vooral blij verrast met de duurzame plannen van mijn leerlingen en hun creativiteit. Die pitches zijn echt niet eenvoudig voor een 14-15-jarige hoor, dus petje af!’’

Maandag 25 juni was de afsluiting van deze leerzame actie. Lucy Hannen van Stichting Day for Change mocht een cheque in ontvangst nemen van de leerlingen van maar liefst 652 euro! Dit is de winst die alle bedrijfjes samen hebben gemaakt. Natuurlijk is het microkrediet terugbetaald.

Dit jaar gaat de opbrengst naar Hope for Relief, een lokale organisatie in Malawi, die de positie van vrouwen en meisjes wil verbeteren op het gebied van gezondheid, onderwijs en financiële onafhankelijkheid.