India reis

India reis

Geplaatst op: donderdag 16 mei 2024

Met het doel om jongeren over heel de wereld met elkaar in contact brengen en te laten leren van elkaars cultuur, hebben tweeëndertig leerlingen van het Zwijsen College samen met vier leraren en een arts een wereldburgerstage ondernomen in India. De reis vond plaats van zondag 14 april tot en met dinsdag 30 april j.l. en werd georganiseerd door stichting Global Exploration in samenwerking met school.

Leerlingen zijn vanaf het begin van het schooljaar bezig met de voorbereidingen van de reis: het vormen van groepjes (crews) die zich richten op verschillende aandachtsgebieden (gezondheid, natuur, cultuur en onderwijs), het zoeken van sponsoren, presentaties voorbereiden en groepsbinding. En ook al is de voorbereiding nog zo gedegen, een ware wereldburger word je pas op reis. Dat blijkt bijvoorbeeld al bij aankomst bij de douane in India. Na een lange vlucht worden daar alle visum-papieren gecontroleerd en de douanebeambten nemen uitgebreid de tijd om de 37 man te ondervragen en een stempel in het paspoort te geven. Klopt het verblijfsadres van onze eerste overnachting wel? De ene douane beambte wil alles weten: de straatnaam, huisnummer, deelstaat, contactpersoon, reden van verblijf, hoe lang we verblijven, wat we gaan doen; de andere douane beambte neemt genoegen met “we’re staying at Hotel Maan” – we zijn in India!

Op het programma staat een bezoek aan verschillende scholen met een grote diversiteit: een privé school, een overheidsschool, een religieuze school, een beroepsopleiding. Dat India als land grote ambities heeft, sterk wil overkomen en eenheid wil uitstralen naar de buitenwereld, blijkt al uit de kracht waarmee het volkslied wordt gezongen bij het ontvangst op elke school: iedereen staat fier overeind, met gebalde vuisten naast het lichaam uit volle borst mee te zingen. Een groot verschil met hoe wij het Nederlandse volkslied ten gehore brengen: “meneer, kan de tekst geprojecteerd worden?” Elke school staat op zijn eigen manier in de samenleving met haar eigen uiteenlopende ambities. Op elke school hangen trotse posters en tekeningen van de Indiase maanlanding, wordt er gezongen en muziek gemaakt of sporten we samen. Op de privé school hangt er een portret van Einstein en Mark Zuckerberg aan de muur, op de overheidsschool is dat Mahatma Gandhi, op de religieuze school zijn er portretten van bekende Hindu guru’s en op de beroepsopleiding hangt er een tekening van hoe belangrijk een verpleegster is in de zorg.

De meeste overnachtingen zijn in een hotel waardoor je aan het einde van de dag de grote indrukken van de drukke stad Delhi met een paar reisgenoten kunt verwerken of af en toe een kakkerlak aan de muur kunt bewonderen. Er is ook wifi waardoor er foto’s en indrukken kunnen worden gedeeld met het thuisfront. Twee overnachtingen zijn in een gastgezin: leerlingen komen in tweetallen bij een Indiase leeftijdsgenoot in huis en maken twee avonden deel uit van het Indiase gezin. We worden ontvangen als goden! “Wil je eten? Wil je zitten? Wil je drinken? Wil je eten? Wil je mee naar het park? Wil je eten? Wil je mee naar de winkel? Wil je echt geen eten?” De ontvangst is overweldigend en zeer gastvrij. Iedereen wordt in de watten gelegd en daar waar het misschien een beetje tekort schiet, wordt snel en kordaat een oplossing gebracht. Het eten is overheerlijk: curry’s, dahl’s, naan, rijst, kruiden, specerijen, een zeer groot palet aan rijke smaken. De gastvrijheid van India gaat ook hier ver: speciaal voor de Nederlandse magen wordt er elke maaltijd ook tomatensoep, friet en roomijs geserveerd.

Dat India een land is van extremen blijkt niet alleen in de diverse gastgezinnen waarin we verwelkomd worden. Onderweg rijden we het ene moment langs sloppenwijken en zien we baksteenfabriekjes en eenvoudige boerderijtjes waar met weinig middelen intensieve handenarbeid wordt geleverd, terwijl we op het andere moment door het nieuwe gedeelte van Delhi rijden waar software engineers een goed betaalde baan hebben in de IT-business, een duur appartement bezitten en regelmatig voor werk vliegen naar de Verenigde Staten of Europa. India is ook het land waar veel huwelijken gearrangeerd worden. De meest geschikte huwelijkskandidaat wordt door ouders uitgekozen, partners worden aan elkaar voorgesteld en dan volgt er een enorm feest: meerdere dagen lang veel ceremonie, eten en dansen in de mooiste traditionele kledij. De overeenkomst tussen iedereen: overal waar we komen zijn de mensen zeer gastvrij en vriendelijk.

Het geloof is overal aanwezig. Er zijn veel tempels en beelden van goden in het landschap en ook bij de mensen thuis staat vaak een godenaltaar. Op alle scholen staat er een beeld van Saraswati, de hindoegod van onderwijs, creativiteit en muziek, waar we in de welkomstceremonie een kaarsje bij aansteken. We nemen deel aan yoga-les: een uur ademhalings- en ontspanningsoefeningen en aansluitend een kwartier slapen op de grond – in de ontvangsthal van de school. Bij de rivier de Ganges is zelfs onze Indiase gids zeer verheugd als we letterlijk zeer dicht bij het vuur mogen zitten om deel te nemen aan de ceremonie waar veel pelgrims uit de hele wereld naartoe komen om onderdeel te zijn van deze samenkomst aan oever van de heilige rivier.

India is een zeer gastvrij land, trots op zijn rijke cultuur en historie en met een grootse blik op de toekomst. Op deze prachtige, bijzondere en zeer leerzame reis zijn we met z’n allen een klein beetje meer wereldburger geworden: together one world!

Lieke van Dinteren, Moniek van Erp, Anke Janssen, Ben Groenen