Het Zwijsen onderneemt en haalt ruim €1.400 op met Day for Change

Het Zwijsen onderneemt en haalt ruim €1.400 op met Day for Change

Geplaatst op: donderdag 13 juli 2023

'Eigenlijk moet elke school hieraan meedoen, want het helpt vrouwen in Malawi en wij leren veel over duurzaamheid én ondernemen', aldus Danique, leerling van het Zwijsen College. Met een microkrediet starten de leerlingen in groepjes zelf een duurzaam bedrijf. De winst die ze maken komt via Day for Change ten goede aan kansarme en ondernemende vrouwen in Malawi.

De afgelopen periode waren 220 leerlingen in de derde klassen havo en vwo er maar druk mee. Ter voorbereiding kregen ze gastlessen over wereldburgerschap, geld en duurzaam ondernemen van Day for Change. Na een brainstorm hebben ze in groepjes marktonderzoek gedaan en een ondernemingsplan gemaakt. Daarna werd het écht spannend: zelf hun plannen presenteren voor een ‘kredietcommissie’ op het kantoor van Rabobank Meijerij en Maashorst.

Zelfgemaakte jam van weggooi-fruit, bloemen in gepimpte conservenblikken of kaarsen van bijenwas. De jury, bestaande uit medewerkers van de Rabobank, Startup Meijerijstad en Day for Change,  zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €25,-. Daarna was het eindelijk tijd voor het échte werk: de uitvoering. En dat was deze jonge ondernemers wel toevertrouwd! Dat blijkt wel bij de afsluiting van het project. Docente Nicole Demuyt is onder de indruk van de resultaten. ‘’De leerlingen zijn enthousiast aan de slag gegaan en hebben in een paar weken bloeiende bedrijfjes uit de grond gestampt. Ze leren veel over ondernemen, maar ook over duurzaam materiaalgebruik, afval en inkoop van producten die op eerlijke wijze gemaakt zijn. En met de winst van €1.400 helpen ze Afrikaanse onderneemsters vooruit, ook daar mogen ze trots op zijn”.

Het bedrijfje Delivery Cakes werd tot schoolwinnaar uitgeroepen. Deze enthousiaste ondernemers verkochten zelfgemaakte cakes van lokale en eerlijke ingrediënten, die ze op de fiets bezorgden. Door goede samenwerking, een lekker product en uitstekende marketing maakten ze ook nog eens veel winst.

De leerlingen van het Zwijsen College zijn als jonge ondernemers enorm gegroeid in het proces en hebben daarnaast een geweldig resultaat behaald voor mens én planeet.

In samenwerking met Rabobank Meijerij en Maashorst laat Stichting Day for Change jongeren in de regio op een praktische manier kennis maken met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en geld. Het Zwijsen College is één van de middelbare scholen die het project heeft omarmd. Jaarlijks doen in heel Nederland zo’n 6.000 leerlingen mee. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.