Havo P(raktijk) officieel van start op het Zwijsen College!

Havo P(raktijk) officieel van start op het Zwijsen College!

Geplaatst op: vrijdag 08 september 2023

Havoleerlingen die in de bovenbouw een dagdeel per week in de praktijk aan de slag gaan. Dat kan vooralsnog maar op enkele scholen in Nederland. Vanaf dit schooljaar biedt het Zwijsen College dit nieuwe en unieke eindexamenvak aan. Een vak dat in samenwerking met bedrijven en instellingen uit de regio is ontworpen en waarbij optimale ontwikkelkansen voor de havist centraal staan. Leerlingen die voor Havo P kiezen, werken wekelijks aan praktijkopdrachten en lopen stage in de technische of maatschappelijke sector. De opdrachten, gastlessen en stages worden aangeboden door bedrijven en instellingen uit de regio. Woensdag 6 september vond de aftrap van het nieuwe programma Havo P plaats.

De partners van het Zwijsen College waren tijdens de officiële start dan ook goed vertegenwoordigd. Ook de 38 gemotiveerde havoleerlingen uit leerjaar vier die gekozen hebben voor dit nieuwe vak waren aanwezig, vergezeld door hun ouders/verzorgers. ‘Met dit aanbod bereiden we onze leerlingen beter voor op hun toekomst. Ook verwachten we dat de opzet van dit vak bijdraagt aan de motivatie van leerlingen. Ze leren specifieke vaardigheden in de praktijk, van ‘creatief denken tot samenwerken’ en krijgen een goed beeld van de vervolgopleidingen en het daadwerkelijke beroepenveld. Ook zou het uitval op de havo moeten voorkomen. Uit nationale onderzoeken blijkt dat er behoefte is aan meer praktijk binnen de nu zo theoretische havo en dat is waar wij mee gaan starten,’ aldus Paul van Asseldonk, locatiedirecteur van het Zwijsen College.

Platform Ondernemend Meierijstad (POM) is één van de partijen die bijdraagt aan Havo P. Jos van Asten, directeur POM, tijdens de kick-off: ‘Het is bijzonder dat leerlingen op het voortgezet onderwijs de mogelijkheid krijgen om bedrijven en instellingen in de regio te gaan ontdekken, samen met de werknemers die daar werkzaam zijn. Zij kunnen gaan onderzoeken waar hun interesses liggen en ontdekken wat bij ze past. En welke gemeente is daar nou meer geschikt voor dan de Gemeente Meierijstad, gezien de vele grote bedrijven en instellingen in onze gemeente. Zij krijgen op hun beurt de gelegenheid om in contact te komen met ‘toekomstige medewerkers.’’

Havo P kent twee richtingen: havo P Maatschappij en havo P Technologie. Bij havo P Maatschappij maken leerlingen kennis met onderwijs, zorg, gedrag & maatschappij en sociaal werk. Partners die hier o.a. aan bijdragen zijn BrabantZorg, Verdi onderwijs, Gemeente Meierijstad, Ons Welzijn en Leefgoed. Paul Meessen, bestuurder bij Verdi onderwijs: ‘Wij zijn trots dat Verdi op deze manier een bijdrage kan gaan leveren aan betekenisvol leren. Wij verwelkomen deze jonge mensen graag in het basisonderwijs om ze ook het onderwijs van de andere kant te laten ervaren.’ Ook BrabantZorg staat te popelen om de havisten te ontvangen. Tania van Slageren, teammanager academie: ‘Mooi hoe theorie en praktijk samen komen in havo P. Leerlingen kunnen bij ons kennismaken met alle beroepen in de zorg, ze kunnen ervaring opdoen en zien en ervaren hoe ze elke dag het verschil kunnen maken voor een fijner leven van onze cliënten.’

Bij havo P Technologie maken leerlingen kennis met techniek, logistiek, ICT, voeding en wonen. Partners op dit gebied zijn o.a. het Fioretti College, Vanderlande, Actemium, The Chocolate Factory, Kolin Verspaningstechniek, de Verspillingsfabriek, Hellings en de Starcker Factory. Dorien Verdier, Projectleider Hybride Leren bij de Chocolate Factory, gaf tijdens de kick-off enthousiast aan wat The Chocolate Factory voor Havo P leerlingen gaat betekenen.

De samenwerking met de tien aanwezige partijen werd tijdens de kick-off bekrachtigd door de ondertekening van het convenant ‘Havo P: samen grenzen verleggen en de toekomst omarmen’. De avond werd afgesloten met een informele en uitgebreide kennismaking tussen de bedrijven/instellingen en leerlingen en hun ouders, wat als waardevol werd ervaren! 

Het programma van Havo P kent, gedurende de twee jaren dat leerlingen het vak volgen, een gedegen opbouw waarbij het waarborgen van het havoniveau consequent het uitgangspunt is. Allereerst verkennen de leerlingen de diverse werkvelden middels een afwisseling tussen theorielessen, gastlessen en praktijkopdrachten. Na deze oriënterende fase start een uitgebreide stageperiode bij een bedrijf of instelling op basis van interesse van de leerling. Het vak wordt voor aanvang van het centraal examen afgerond met een meesterproef ter voorbereiding op het HBO. 

Meer weten over Havo P? Bekijk hier de video of neem contact met ons op.