Geslaagd alternatief voor FRC-kampioenschap

Geslaagd alternatief voor FRC-kampioenschap

Geplaatst op: dinsdag 20 juli 2021

Onze leerlingen en die van het Heerbeeck College (Best), die deel uitmaken van robotica-groep Team Rembrandts, hebben samen met hun medeteamleden een alternatief FRC-kampioenschap georganiseerd.

Normaliter doet het leerlingenteam mee aan de FIRST Robotics Competition, de hoogste trede op de trap van FIRST competities. Net als bij veel andere evenementen in het afgelopen anderhalve jaar stak het coronavirus hier een flinke stok tussen de spaken. Dit ging de jongeren niet in de koude kleren zitten en met de nodige assistentie vanuit beide scholen hebben zij een eigen mini-competitie georganiseerd, als plaatsvervanger voor het gemiste wereldkampioenschap.

Om het evenement mogelijk te maken, hebben ze gebruikgemaakt van de voorzieningen op het Zwijsen College, waar o.a. met de FIRST Lego League wordt meegedaan (gericht op de eerste twee leerjaren van de middelbare school). Dankzij een goede verdeling van meer en minder ervaren teamleden maakte elke groep een eerlijke kans op de winst.

Teamspirit
Tegelijkertijd was geen van de teams terughoudend om elkaar te helpen. Deze mentaliteit werd breed gedeeld! Tijdens de wedstrijden ging het om de resultaten, maar daarbuiten draaide het vooral om het bereiken van ieders doelen. De sfeer deed daardoor meer denken aan een vriendengroep dan aan een nauw bevochten toernooi. Deze teamervaring was voor veel leden een mooie kennismaking en intrede binnen het team.

Kampioenschap
Op Zaterdag 17 Juli begon het kampioenschap met een hele dag om te bouwen en te programmeren. Er werd strategisch nagedacht over welke combinatie van ‘missies’ de meeste punten op zouden leveren. Deze eerste dag vloog snel voorbij en er bleef genoeg werk liggen voor de dag erna. Zondag 18 Juli werd afgetrapt met een klein uurtje om alles weer werkend te krijgen, waarna de kwalificatiewedstrijden begonnen. Na deze wedstrijden vonden de halve finales en de eindfinale plaats. De scores liepen, samen met de zenuwen, hoog op. Ook deze dag was sneller voorbij dan gedacht. Na de wedstrijden zijn alle robots teruggezet naar hun originele opstelling en is alles gesorteerd en opgeruimd.

Corona-proof
Om dit alles veilig te kunnen organiseren, had elke deelnemer aan het begin van elke dag een covid-19 zelftest gedaan. Gelukkig allemaal met een negatieve uitslag. Deelnemers met (milde) klachten bleven uiteraard thuis.

Oproep
Zit jij aankomend schooljaar in klas 4 of 5 en heb je interesse om deel uit te maken van dit jonge, enthousiaste en gezellige team, laat dit dan weten aan Joris de Graaf. In september zal er ook een informatiebijeenkomst zijn voor geïnteresseerden en ouders.