Expo Break Out Hero op de Noordkade

Expo Break Out Hero op de Noordkade

Geplaatst op: donderdag 22 juli 2021

Phoenix Cultuur initieerde onlangs een bijzonder project om jongeren van 12-18 jaar uit Meierijstad een hart onder de riem te steken: ontwerp jouw ‘Break Out Hero’ en geef hiermee jouw gevoelens de ruimte.

Jongeren en lockdown
Veel jongeren hebben de lockdown als een moeilijke periode ervaren. Weinig sociale contacten, niet fysiek naar school, veel online lessen en zelfs niet kunnen sporten en uitgaan. Voor flink wat jongeren gaf het thuiszitten een eenzaam gevoel.

De middelbare scholen hebben zich tijdens de lockdown hard gemaakt om het (online) onderwijs zo prettig mogelijk te laten verlopen. Hierop inspelend ontstond bij Phoenix Cultuur het idee om jongeren een creatieve uitdaging en opdracht te geven, die ze naar eigen inzicht konden vormgeven tijdens de kunst- en cultuurlessen. De opdracht luidde: ontwerp jouw ‘Break Out Hero’, een superheld die magische krachten heeft om uit deze crisis te geraken en het coronavirus te stoppen.

Leerlingen van alle middelbare scholen in Meierijstad zijn gevraagd hieraan deel te nemen en daar is massaal gehoor aan gegeven. Maar liefst 200 leerlingen van Fioretti College, het Zwijsen College en het Elde College stuurden werkstukken in. Vanuit Phoenix Cultuur hebben jongeren uit het tekenatelier van Lonneke de Wit deelgenomen.

Expositie met soundscapes
Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van maar liefst 71 ‘Break Out Hero’s’, die nu op groot formaat worden geëxposeerd in de Malerij op de Noordkade. De expositie is op woensdag 21 juli feestelijk geopend, in het bijzijn van wethouder Menno Roozendaal. De kunstwerken zijn de hele zomer te bewonderen, tot en met 24 september.

Soundscapes
Bij een aantal werkstukken zijn bijbehorende ‘soundscapes’ gecreëerd. Een muziek- of geluidsfragment dat volgens de maker past bij zijn of haar ‘Break Out Hero’. Deze soundscapes kunnen ter plekke beluisterd worden door de QR-code op het werkstuk te scannen met de camera van een mobiele telefoon.