Natuurwetenschappen
Natuurwetenschappen
Samenwerken, programmeren en onderzoeken: deze vaardigheden staan centraal bij het vak Natuurwetenschappen! Elk leerjaar word je verrast met uitdagende en vette opdrachten en onderzoeken. In de tabel hieronder zie je welke activiteiten centraal staan in de verschillende jaarlagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!
Klas | Brugklas | Klas 2 | Klas 3 | Bovenbouw |
Lesactiviteit |
First Lego League (FLL) Onderzoeksopdracht Vanderlande |
First Lego League (FLL) Eurekacup Uilenproject |
First Tech Challenge (FTC) | team Rembrandts |
Buitenschoolse activiteiten
|
Regionale en nationale wedstrijden FLL Deelname aan Robotics wedstrijd tijdens Open Dag Bedrijvendag Vanderlande |
Regionale en nationale wedstrijden FLL | Regionale en nationale wedstrijden FTC | Internationale wedstrijden, bijv. in de VS |
Doorstroom | Advies om na leerjaar 1 wel of niet door te gaan met het vak | Keuze om na leerjaar 2 door te gaan met het vak | Keuze om na leerjaar 3 door te gaan met het vak |
Brugklas
First Lego League
In het eerste jaar leer je de basis van het programmeren van robots. Dit is in het kader van de FIRST LEGO LEAGUE (FLL), een wedstrijd voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. Ze worden hierbij uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Hierbij maak je gebruik van het LEGO MINDSTORMS systeem. In het begin kan je robot een simpel parcours afleggen, maar naarmate je verder komt, zul je hem steeds meer trucs kunnen laten doen! De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in een jaarlijks wisselende ‘challenge’. De resultaten ga je laten zien op regionale en eventueel nationale finales. Deze vinden plaats in het weekend en je wordt geacht hierbij aanwezig te zijn. Van ouders wordt verwacht dat zij dan het vervoer naar deze wedstrijden kunnen verzorgen. Tijdens de finaledagen moet je robot een parcours afleggen en kun je per onderdeel punten verdienen. Het parcours is zó ontworpen dat beginnende teams goed punten kunnen scoren. Voor gevorderde teams is het echter een uitdaging om alle punten in de wacht te slepen! Het is echt een wedstrijd voor elk niveau dus! Ook ga je de competitie aan met klasgenoten in Robotics wedstrijd tijdens de Zwijsen Open Dag.
Naast de robotwedstrijd doe je aansluitend bij deze opdracht onderzoek naar de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Je gaat als team een creatieve oplossing voor een probleem bedenken en dit presenteer je tijdens de regionale en landelijke finales. Het is belangrijk dat je bij dit onderzoek initiatief neemt, verschillende bronnen gebruikt en goed samenwerkt. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen van blokkades en het verdelen en uitvoeren van taken. De leraren begeleiden de leerlingen bij dit proces en tussentijds zijn er evaluatie- en beoordelingsmomenten. Deze focus op proces en samenwerking is ook terug te zien in de FLL core values. Deze kernwaarden, die de FLL onderscheiden van andere soortgelijke programma’s, zorgen ervoor dat deelnemers vriendschappelijk deelnemen aan de competitie en dat teamwork centraal staat.
Onderzoeksopdracht Vanderlande
De tweede helft van het schooljaar ga je in opdracht van een actueel bedrijf een onderzoek uitvoeren. Bijvoorbeeld Vanderlande vraagt jullie om een sorteermachine te ontwerpen. Zij beoordelen jullie onderzoek en het model. Ook leer je werken met Sketch Up en kun je oefenen met de 3D printer.
Aan het eind van klas 1 krijgen leerlingen het advies om wel of niet door te gaan met Natuurwetenschappen.
Klas 2 en 3
Ook in klas 2 wisselen robotica- en onderzoeksopdrachten elkaar af en wordt de leerlijn van jaar 1 voortgezet. Zo doen leerlingen van klas 2 ook mee aan de Eureka Cup en krijgen zij een project over uilen. Na klas 2 krijgen leerlingen weer de mogelijkheid om te kiezen of zij het volgende schooljaar wel of niet willen doorgaan met dit vak. Dit is een grote keuze, want vanaf klas 3 ligt de nadruk sterk op Robotica. Leerlingen gaan in dit derde leerjaar deelnemen aan de FIRST TECH CHALLENGE. Na het derde leerjaar kiezen leerlingen, die Natuurwetenschappen graag voort willen zetten, over het algemeen een Natuurprofiel.
Bovenbouw
Mocht je na klas 3 nog geen genoeg hebben van Natuurwetenschappen, dan kun je hier in de bovenbouw mee doorgaan! Je kunt dan lid worden van Team Rembrandts, dat internationaal deelneemt aan toffe wedstrijden en events. Zo gaat het team nagenoeg elk jaar naar de VS om te strijden tegen leerlingen van andere nationaliteiten.
Zit je nou niet in een vwo-klas, maar lijkt dit je ook erg leuk? Niet getreurd! In klas 2 en 3 van de havo kun je deelnemen aan Masterclasses Robotica.