Chinees

Chinees

Wist je dat Chinees de meest gesproken taal ter wereld is? Eén op de vijf mensen op de wereld is Chinees. China is allang niet meer ‘ver weg’. China is op politiek, economisch en cultureel vlak één van de meest invloedrijke landen ter wereld, waarmee wij als Europese burgers op allerlei manieren te maken hebben. Bij het vak Chinees leer je daarom, naast de basis van de taal, ook veel over de cultuur van dit land. Op veel vlakken is de cultuur en opbouw van het land heel anders dan dat van ons. Des te interessanter is het dus om hier meer over te leren! Dit bied je ook de kans om te reflecteren op jouw eigen manier van denken en handelen. In de tabel hieronder zie je welke activiteiten centraal staan in de verschillende jaarlagen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hieronder verder!

Klas Onderbouw Bovenbouw
Lesactiviteit

Lessen taal en cultuur

Aandacht voor viering Chinees nieuwjaar

Lessen taal en cultuur ter voorbereiding op schoolexamen
Buitenschoolse activiteiten Wisselend programma, bijv. bezoek aan de bioscoop op de Noordkade optionele uitwisseling met een school in China
Doorstroom Na elk jaar de keuze om door te gaan met het vak Mogelijkheid om eindexamen te doen

 

Onderbouw

Cultuur
De taal- en cultuurlessen staan niet los van elkaar. In elke taalles wordt een stukje van de Chinese cultuur geïntegreerd. Tijdens de les over getallen leer je bijvoorbeeld ook dat het getal vier in China een ongeluksgetal is. Dat heeft te maken met het feit dat de uitspraak van het woord “vier” sì lijkt op de uitspraak van “dood” sǐ. Tijdens het thema eten tijdens de taalles leer je over het verschil tussen eetcultuur in China en in Nederland. Cultuur is daarnaast ook een apart onderdeel van het vak; denk aan het vieren van het Chinese Nieuwjaar, kalligrafielessen, koken en het maken van een traditioneel bamboeboekje.

In de onderbouw maken leerlingen bijvoorbeeld een poster en geven ze een presentatie over de belangrijkste Chinese steden, eten, rivieren enz. Je bekijkt ook een documentaire over de school in China, zodat je zit wat je leeftijdsgenootjes daar leren en doen. Verder leer je ook een paar Chinese liedjes.

In het verleden hebben leerlingen van het vak Chinees  klasoverstijgend deelgenomen aan een aantal buitenschoolse activiteiten. Zo zijn de leerlingen verleden jaar naar de bioscoop aan de Noordkade gegaan, waar zij een interessante film hebben bekeken over China!

Taal
De Chinese taal is een hele andere soort taal dan de meeste Europese talen, waaraan je gewend bent. De tonen, de uitspraak en de tekens zijn heel anders! Daarom wordt er in de onderbouw al veel aandacht besteed aan een goede basis voor de uitspraak en wordt er veel geoefend met het lezen en schrijven van de tekens.

Chinees is een moderne, vreemde taal en de bedoeling is dat leerlingen kunnen overleven in een Chineessprekende omgeving. Efficiënte communicatie staat daarom centraal. De leraar Chinees spreekt vanaf de eerste les Chinees op een passend niveau. Je kunt op die manier wennen aan de klank en steeds toepassen wat je in eerdere lessen hebt geleerd. Je krijgt daarnaast zoveel mogelijk levensechte opdrachten. De bedoeling is dat je in een echte situatie kunt toepassen wat je hebt geleerd, maar ook dat je overlevingsstrategieën aanleert. Denk aan het op een slimme manier kunnen uitdrukken en een gesprek gaande kunnen houden. In het onderbouw leer je bijvoorbeeld hoe je je in het Chinees kunt voorstellen, zodat je dit tijdens een eventuele uitwisseling met een Chinese ook zou kunnen doen.

Bovenbouw

In de bovenbouw blijf je je verdiepen in de taal en cultuur van deze wereldmacht. Je kiest dan zelf een cultuuronderwerp en presenteert dit voor de klas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een traditionele Chinese feestdag of een sport om over te vertellen. Soms kiest een leerling ook een serieus onderwerp, zoals de Studentenprotesten in de jaren ‘90 of de één-kind-politiek. Op het gebeid van taal krijg je in de bovenbouw ook meer uitdagende opdrachten. Zo leer je om in het Chinees eten te bestellen aan de hand van een authentieke Chinese menukaart. Ook leer je te betalen, waarbij je gebruik kunt maken van alle culturele elementen die doorgaans naar voren komen in een dialoog. Je maakt kennis met Chinese traditionele en moderne gedichten en maakt daarna je eigen gedicht. Daarnaast lees je eenvoudig boekjes in het Chinees om leeskilometers te maken.

In het zesde leerjaar doe je eindexamen in het vak Chinees. Dit examen bestaat uit een onderdeel taal, maar ook de cultuur wordt getoetst. Het vak Chinees staat supermooi op je schooldiploma!