Robuuste mueslikoeken uit het Stenen Tijdperk!

Robuuste mueslikoeken uit het Stenen Tijdperk!

Geplaatst op: donderdag 28 februari 2019

Tijdens het Talentblok deze week hebben de leerlingen heerlijke mueslikoeken gemaakt, gebaseerd op de levenswijze die Paleo heet.

Deze levenswijze is gebaseerd op de manier van leven in het Paleolithische tijdperk (ofwel: het Stenen Tijdperk). Paleo betekent letterlijk: oud. Hieronder lees je er wat meer over.

Wat is Paleo Lifestyle?

De afgelopen 160.000 jaren zijn de genen van de mens niet of nauwelijks veranderd.

Onze levensstijl en voeding zijn daarentegen wel enorm veranderd. Het dieet van de oermens (de jager/verzamelaar) bestond voornamelijk uit dierlijke eiwitten en vetten, groenten, noten en zaden, fruit en eieren (soms wat honing). Tegenwoordig bestaat ons dieet vooral uit geraffineerde koolhydraten, granen, rijst en aardappels, zuivel en suikers.

Er zijn wetenschappers die zeggen dat de meeste van onze welvaartsziekten worden veroorzaakt door onze huidige manier van eten.

Maar ook de manier van leven draagt daaraan bij. In plaats van eerst te jagen of te zoeken naar ons voedsel (bewegen voordat we te eten hebben) schuiven we nu ons bord op schoot voor de tv en komen we grotendeels niet meer van de bank af (op een paar uitzonderingen na dan).

We zijn anders gaan eten sinds de opkomst van de landbouw. Een groot deel van de eiwitten en vetten die we vroeger aten, zijn door het telen van gewassen (zoals granen) vervangen door geraffineerde koolhydraten. Denk aan brood, crackers, pasta, bami, noodles, koek, rijst en aardappels, chips en zoutjes.

Zuivel

Ook eten we met z’n allen erg veel zuivel. Bijna nergens ter wereld wordt er zoveel zuivel geconsumeerd als in Nederland en toch hebben we het grootste probleem met osteoporose (botontkalking). Wellicht geeft dit aan dat zuivel toch niet zo gezond is. We eten dus te vaak en te veel geraffineerde koolhydraten. Maar denk ook aan suiker en alle suikerhoudende producten zoals frisdranken, snoepjes en candybars. Kortom: geraffineerde koolhydraten zijn in onze voeding dus oververtegenwoordigd.

 

Koolhydraten

Als het lichaam de keuze heeft tussen geraffineerde koolhydraten en vetten om te gebruiken als brandstof kiest ons lichaam het vaakst voor de koolhydraten. Door onze huidige, zittende levensstijl moet het lichaam meer moeite doen om vet te verbranden dan om koolhydraten te verbranden. En aangezien geraffineerde koolhydraten ruimschoots aanwezig zijn, komt het lichaam aan vetverbranding dus bijna niet toe. Dit verklaart mede waarom het probleem van overgewicht steeds groter wordt.

Als we het percentage koolhydraten in onze voeding naar beneden brengen en weer meer eiwitten en vetten gaan eten, wordt het lichaam vanzelf aangewezen op de vetverbranding. Hier zijn onze genen immers op “geprogrammeerd”.

 

Wat de oermens vroeger at, is niet helemaal zeker, maar het menu moet er ongeveer als volgt uit hebben gezien:

● vlees van dieren die vrij in de natuur leven (dus geen varkens, koeien of kippen die geen beweging hebben en vet vlees leveren);

● vis (die niet uit grote kweekvijvers komt);

● insecten;

● noten (let op: een pinda is geen noot maar een peulvrucht);

● groenten;

● eieren;

● fruit;

● soms wat honing.

 

Gezond en fitter?

Dus als je graag gezonder en fitter wilt zijn en daarbij ook een gezonder gewicht wilt bereiken, dan zou je het Paleo-principe toe kunnen passen in je leefstijl. 

 

RECEPT ROBUUSTE MUESLIKOEKEN

Voor 9 stuks

Ingrediënten

 • 40 g kokosolie
 • 100 g tijgernotenmeel
 • 100 g amandelmeel
 • 1 ei
 • 3 el ahornsiroop
 • ½ tl kaneel
 • 50 gram rozijnen
 • 35 g zonnebloempitten
 • Snufje zout

Materialen

 • Beslagkom
 • Lepel
 • Steelpan
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Weegschaal

Wat doe je eerst?

1. Was je handen met water en zeep.

2. Doe een schort voor, zodat je eigen kleding niet vuil wordt.

3. Doe losse haren in een staart, zodat er geen haren in je eten kunnen komen.

4. Zet alles klaar wat je nodig hebt aan keukenmateriaal en ingrediënten. 

 

Wat doe je nu?

5. Verwarm de oven voor op 175 graden.

6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

7. Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Als het gesmolten is zet je het vuur uit.

8. Meng in een beslagkom de tijgernotenmeel met het amandelmeel.

9. Voeg het ei, de kokosolie, de ahornsiroop, het kaneel en een snufje zout toe en roer tot een dikke massa.

10. Vorm met de hand of twee lepels negen koekjes van het mengsel op de bakplaat.

11. Bak de koekjes in 15-18 minuten goudbruin en gaar.