Europarlementariërs in de dop: Het Zwijsen College bezoekt Straatsburg

Europarlementariërs in de dop: Het Zwijsen College bezoekt Straatsburg

Geplaatst op: vrijdag 22 februari 2019

Met de verkiezingen van het Europees Parlement in het verschiet, wordt er veel gesproken over het gebrek aan politieke betrokkenheid onder jongeren.

Onze leerlingen zijn een stuk wijzer geworden nadat zij, na het oude centrum van Straatsburg te hebben verkend, het parlement hebben bezocht tijdens een EUROSCOLA-dag.

Weken van tevoren waren zij al bezig met het inlezen over, en het voorbereiden van, de onderwerpen van de debatten. Tijdens EUROSCOLA hebben ze met leeftijdsgenoten uit 20 andere EU-landen gedebatteerd over actuele onderwerpen, gestemd als echte Members of the European Parliament (MEPs) en met elkaar gestreden in de EUROgame.

Eén van de leerlingen zei dat het een grote ervaring was: "EUROSCOLA heeft me doen ontdekken dat ik iets in de politiek wil doen. Je wordt je op een goede wijze bewust van problemen en het is educatief". Een andere leerling noemde het een "once in a lifetime opportunity" en zei: "Het was zo leuk om met mensen uit andere landen in contact te komen".

Na een enerverende dag was het op de terugweg heel stil in de bus; de leerlingen waren waarschijnlijk aan het dromen over alle plannen voor de toekomst van Europa en hun aandeel hierin!